Şair Yazar Erol Çelik kişisel web sitesine hoş geldiniz

Aşkın Yanık Fotoğrafı -Söğüt Ağacı- Bir Demet Şiir

Üyelik Girişi
Takvim
Gönül Dedim Adına

Önsöz

Şiir, Türk Dil Kurumu sözlüğünde; zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi, manzume, nazım, koşuk ve düş gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, anı, duygu, coşku uyandıran, etkileyen şey, olarak tanımlansa da her şair kendine göre farklı tanımlar da yapabilir.

Üç beş yıl önce şiir nedir diye sorsaydınız sözlük anlamına ilaveten; hüznü, sevinci, umudu, acıyı ve benzeri duyguları; kısa ve öz cümlelerle anlatma biçimidir derdim. Bugün; aynı zamanda gönüllere hitap etme, duygulara tercüman olma sanatıdır diye de ilave yapabilirim.

Neden duygulara tercüman olma sanatı?

Sosyal medya hesaplarımda zaman zaman paylaştığım şiirlerime yorumlar yapılıyor. Olumlu, olumsuz eleştirileri; kafiyeden, duraktan, ölçüden, rediften söz edenleri; ağzına sağlık, güzel olmuş gibi yorumları bir tarafa bırakıyorum. Gönlüme hitap etmişsin, duygularıma tercüman olmuşsun, diyemediklerimi demişsin, sanki beni anlatmışsın, gençliğime götürdün, bu şiirde kendimi buldum gibi yorumlarla karşılaştım. Bu tür geri dönüşümlerden dolayı da bir gün, şiir; duygulara tercüman olma sanatıdır dedim kendi kendime.

Şiir yazmaya başladığımda ben şairim demiyordum, ta ki arkadaşlarımın; sokakta görüp tanıyanların zaman zaman “şairim” diye hitap ettikleri günlere kadar. Çünkü, her ne kadar şair, şiir yazan kimse manasına gelse de her şiir yazanın şair olmadığını, şair olabilmesi için kendini topluma kabul ettirmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Bu arada, şair arkadaşlarımdan bazıları “üstat” diye hitap etseler de üstat olduğumu iddia etmiyorum. Üstat olmak farklı bir şeydir. Teveccüh gösterdiklerini, iltifat ettiklerini düşünüyorum. Var olsunlar.

Gelelim okumakta olduğunuz kitaba…

Bundan önce bastırdığım 3 şiir kitabımda; her türden şiire yer verdim. Diğerlerinden farklı olmasını istediğim bu kitabımda sadece aşk şiirlerine yer verdim; adını, “Gönül Dedim Adına” koydum

Neden “Gönül Dedim Adına?”

Gönül; Türk Dil Kurumu sözlüğünde sevgi, istek, düşünüş, anma, hatır, kalpte oluşan duyguların kaynağı olarak tanımlanır.

Bazen kalpteki sevgiyi, aşkı; bazen kalpte oluşan nefreti, kalpte açılan yarayı; bazen kalp ile dilin çatıştığını ifade eden şiirlerden oluşan kitaba, “Gönül Dedim Adına” isminin uygun olacağını düşündüm.

Kitapta, kendinize pay çıkarabileceğiniz; bu şiir bana hitap etmiş, beni anlatmış, bu şiir bana göre diyebileceğiniz şiirlerin olduğunu düşünüyorum. Aksi halde, gönüllere hitap etme, duygulara tercüman olma sanatıdır; tanımımda yanılmış olurum.

Yanılmadığım umuduyla, sevgi ve saygılarımla şiirle kalın, sevgiyle yaşayın diyor, esenlikler diliyorum.

Erol Çelik

  
24 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret31985
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar37.837237.9888
Euro41.710841.8780
Hava Durumu
Saat